Archived entries for contemporary architecture

King’s Cross Station in London by John McAslan and Partners

Here’s some more information from John McAslan + Partners:

RANSFORMING KING’S CROSS – LONDON’S HISTORIC STATION ACQUIRES A CONTEMPORARY TWIST

The new Western Concourse at King’s Cross opens to the public on Monday 19th March 2012.

 

“With this multi-phased development now complete, the significance of the King’s Cross Station redevelopment is finally revealed. The transformation of King’s Cross Station for Network Rail involves three very different styles of architecture: re-use, restoration and new build. The train shed and range buildings have been adapted and re-used, the station’s previously obscured Grade I listed façade is being precisely restored, and a new, highly expressive Western Concourse has been designed as a centrepiece and the ‘beating heart’ of the project. When the station opens to the public next Monday, 19 March, King’s Cross will become a new, iconic architectural gateway to the city, ready for the 2012 London Olympics.

 

John McAslan + Partners began work on the project in 1998 and established the overall master-plan for the development in 2005. As a result the practice has played a key role in the wider transformation of the King’s Cross area – infrastructural, social and commercial changes that now connect the station with the massive King’s Cross Central scheme north of the station as well as to St Pancras, the London Underground, and the surrounding urban context. The architectural ambition of JMP’s scheme has been to create a new iconic landmark that will function as a key catalyst for the ongoing regeneration of this new London quarter as well as providing striking new facilities that will accommodate the 50 million passengers now passing through the station each year.”

Continue reading…

Gran Casino Costa Brava

The Gran Casino Costa Brava is located in the old gardens of the Grand Hotel Monterrey, in the center of Lloret de Mar (Girona), and is based on a singular architectural and environmental study signed by the b720 Arquitectos, led by Fermín Vázquez .

Continue reading…

Wooden observation tower in Hemer, Germany.

Birk, Heilmeyer, Knippers Helbig have completed this wooden observation tower in Hemer, Germany.

Obra de Birk, Helmeyer y Knippers Helbig, este observatorio de madera se levanta con mucha personalidad en Hemer, Alemania.

Continue reading…

Deepstone Residence – Simon Winstanley Architects

De la tierra – ubicado en el sitio de una antigua cantera, Simon Winstanley arquitectos han creado la perfecta “Viewmaster” en el estuario de Solway, Escocia (National Scenic Area).

Architect
Simon Winstanley Architects

Vía modresdes.blogspot.com

Simon-Winstanley-Architects-Deepstone-Residence-archiblock_002


Información general
El diseño se ajusta a las instrucciones del cliente, contemporáneo y eficiente uso de la energía interior, y se relaciona con el contexto circundante y el paisaje. La luz, primer piso espacioso en contraste el nivel  inferior, minimizando el impacto visual de la casa en el sitio.

El suelo predominantemente acristalamiento superior, dispone de dos salas de estar y una céntrica área de entretenimiento cocina comedor.

Ubicación
El sitio es una cantera de fuerte pendiente, primero en un espacio escénico nacional que desciende abruptamente en dos direcciones de la base de cantera que constituye el nivel de acceso a tierra.
La casa se concibe como un zócalo de piedra que los ecos de la cara de la cantera expuestos y  habitaciones con un garaje y la entrada en a nivel de la base de cantera.

Diseño y Materiales
La principal zona habitable se expresa como un ligero cristal “pabellón” .

Es un retroceso para formar una terraza exterior con vistas al mar y para reducir la masa aparente de la casa.
El pabellón de cristal está construido con una estructura de acero y paneles de madera con aislamiento alto,  y revestido en madera de cedro y triple acristalamiento.

El techo, aunque internamente gruesa para proporcionar altos niveles de aislamiento, está en voladizo en todos los lados con la proyección en vigas de pino oregón para dar un borde fino, elegante.
El techo es de zinc terminado en costuras prefabricadas grises.

La base de mampostería está acabado en piedra de cantera de los residuos reciclados.

El diseño utiliza la construcción más eficiente de la energía y la tecnología cuando sea posible como parte de un enfoque sostenible para la construcción para el futuro:

* Las paredes exteriores, piso y techo están aislados con un alto nivel y la infiltración de aire es mínima.
* Ventanas con triple acristalamiento con cálidos barras del borde separador, con rotura térmica marcos y llenos de gas inerte para lograr un conjunto de ventanas  valor de 0.7W/m2K.
* Bomba de calor con una perforación como la fuente de tierra para la calefacción por suelo radiante y sistema de agua caliente con un bosque cerrado de combustión.
* La microgeneración de electricidad renovable a través de paneles fotovoltaicos montados en el techo.
* Calor toda la casa de recuperación del sistema de ventilación.


English Version

Of the earth – nestled in to the site of a former quarry, Simon Winstanley Architects have created the perfect “viewmaster” in the Solway Firth, Scotland (National Scenic Area).

Overview
The design meets the client’s brief for a contemporary, energy efficient home which fully embraces the view
and relates to the surrounding context and landscape. The light, airy first floor contrasting the solid lower level, minimising the visual impact of the house, nestling it into the site. Open plan, the predominantly glazed top floor, provides two living rooms and a wonderful central entertaining kitchen dining area. Quite how the guests will tear their eyes from the view is another issue all together.

Location
The site is a steeply sloping, former quarry in a National Scenic Area which slopes steeply in two directions from the quarry base which forms the only level ground access.
The house is conceived as a stone plinth which echos the exposed quarry face and houses the bedrooms
with a garage & entrance under at the level of the quarry base.

Layout & Materials
The principal living accommodation is expressed as a lightweight glazed “pavilion” sitting on the solid plinth. It is set back to form an external terrace facing the sea and to reduce the apparent mass of the house.
The glazed pavilion is constructed with a steel frame and highly insulated timber infill panels clad in cedar and triple glazed windows. The roof, although thick internally to provide very high levels of insulation, is cantilevered on all sides with projecting expressed douglas fir rafters to give a thin, elegant leading edge.
The roof is finished in standing seam pre-fabricated grey zinc. The masonry base is finished in stone from re-cycled quarry waste.

The design uses the most energy efficient construction & technology where possible as part of a sustainable approach to building for the future:

* the external walls, floor and roof are insulated to a high standard and air infiltration is minimised.
* triple glazed windows with warm edge spacer bars, thermally broken frames and inert gas filled to achieve a whole window u-value of 0.7W/m2K.
* heat pump using a borehole as the ground source for the underfloor heating and hot water system with a closed combustion wood burning stove as back up.
* micro generation of renewable electricity using roof mounted Photovoltaic Panels.
* whole house heat recovery ventilation system.

Awards
The project has recently received a string of awards – a prestigious Saltire Society Housing Design Award, one of only two awarded this year, a Design Commendation from the Glasgow Institute of Architects and a Chartered Institute of Building Commendation Award. The project was also shortlisted in the Roses Design Awards.

Simon-Winstanley-Architects-Deepstone-Residence-archiblock_008 Simon-Winstanley-Architects-Deepstone-Residence-archiblock_007 Simon-Winstanley-Architects-Deepstone-Residence-archiblock_006 Simon-Winstanley-Architects-Deepstone-Residence-archiblock_005 Simon-Winstanley-Architects-Deepstone-Residence-archiblock_004 Simon-Winstanley-Architects-Deepstone-Residence-archiblock_003 Simon-Winstanley-Architects-Deepstone-Residence-archiblock_001 Simon-Winstanley-Architects-Deepstone-Residence-archiblock Simon-Winstanley-Architects-Deepstone-Residence-archiblock_009

Dominey Pavilion de Lightroom Studio

Dominey-Pavilion-por-Lightroom-Studio_004

Los Arquitectos del Estudio Lightroom de Georgia han completado un salón al aire libre, construido alrededor de un árbol en una casa en Atlanta, EE.UU..

Llamado Dominey Pabellón, la estructura de madera extiende la casa existente mediante la adición de una serie de terrazas, salas, pantallas, un garaje y un camino de entrada.

Dominey-Pavilion-por-Lightroom-Studio_003

Dominey-Pavilion-por-Lightroom-Studio_002

En el centro del pabellón se encuentra una chimenea con asientos, formando una sala que está abierta a tres lados.

Vía dezeen.com

Más información de los arquitectos:

El Pabellón de Dominey consiste en una cochera, estacionamiento, la cubierta exterior, sala de estar al aire libre, y jardín.

Los clientes son los defensores del programa “Case Study House” de la década de 1940 y como la obra de Alvar Aalto, Richard Neutra, y Donald Judd, por lo tanto se deja influir en el diseño.

Dominey-Pavilion-por-Lightroom-Studio_001

Dominey-Pavilion-por-Lightroom-Studio_1

Dominey-Pavilion-por-Lightroom-Studio_005

El proyecto difumina los límites entre la escultura minimalista, arquitectura y paisaje a través de características como la chimenea al aire libre y la lengua plana que define las salas al aire libre.

La chimenea Semperian crea una referencia a las casas de la campiña de Georgia y define la sala de estar al aire libre. De entrada arbolada que cuidadosa se diseñó y aplicado para el árbol de roble blanco existente, que atraviesa el techo. Los materiales de construcción y las decisiones se realizaron en cumplimiento de LEED.

Materiales: ciprés, estuco capa galvanizada con bordes duros de cuentas, reciclado de bloques de concreto, bloques de hormigón poroso (que permite el crecimiento de las raíces y la penetración de agua, luces halógenas empotradas.

Dominey-Pavilion-por-Lightroom-Studio_002 Dominey-Pavilion-por-Lightroom-Studio_001 Dominey-Pavilion-por-Lightroom-Studio

Architects Lightroom Studio of Georgia have completed an outdoor living room, built around a tree at a house in Atlanta, USA.

Called Dominey Pavilion, the wooden structure extends the existing house by adding a series of decks, rooms, screens, a garage and a driveway.

Central to the pavilion is a fireplace with seating, forming a living room that’s open on three sides.

Here is some more information from the architects:

The Dominey Pavilion consists of a carport, driveway, exterior deck, outdoor living room, and garden.

The clients are proponents of the Case Study House program of the 1940s and like the work of Alvar Aalto, Richard Neutra, and Donald Judd, thus influencing the design.

The project blurs the boundaries between Minimalist Sculpture, Architecture, and Landscape through features like the outdoor fireplace and the planar language that defines the outdoor rooms.

Abstract references to the southern vernacular of shotgun shacks and dogtrot houses are other influences to the design. The carport and pavilion reference dogtrot houses allowing southeast breezes to flow through.

The Semperian fireplace creates a cross reference to the burnt-out houses of the Georgia countryside and defines the outdoor living room. Careful arborist input was sought and implemented for the existing white oak tree, which pierces the the roof. Materials and construction decisions were made in compliance with LEED.

Materials: Georgia 4-inch tongue and groove cypress, hard coat stucco with galvanized bead edges, recycled concrete blocks, porous concrete slabs (to allows for root growth and water penetration, 4-inch recessed halogen lighting.