Archived entries for arquitectura y diseño

LAND OF GIANTS – Choi and Shine Architects

This design transforms mundane electrical pylons into statues on the Icelandic landscape.

Este diseño se transforma mundanas torres de alta tensión en estatuas en el paisaje de Islandia.

Continue reading…

Casa de Té circular por Compost

circular-pod-tea-house-is-heated-by-compost

Con título provisional  “Comploo”, la pequeña estructura Bakoko se compone de una serie de grandes tolvas de forma especial dispuestas en un anillo para formar un recinto.

Para alimentar el conjunto, los residuos de jardín, restos de comida o materiales se puede eliminar a través de una puerta en la parte superior de cada grupo.

Un sistema de conductos cerrados corre a través de cada uno de los contenedores, y como el aire que circula dentro de las paredes, el abono en descomposición calienta. Este aire caliente es a su vez emite a través de una chimenea central que las emisiones en el interior de la estructura. Los ocupantes pueden sentarse cómodamente a lo largo de un banco circular que rodea la fuente de calor, y disfrutar de la luz natural ambiente que permea a través del techo de cúpula transparente de arriba.

circular-pod-tea-house-is-heated-by-compost_002 circular-pod-tea-house-is-heated-by-compost_001 circular-pod-tea-house-is-heated-by-compost_003

Tentatively named “Comploo,” Bakoko’s small structure is composed of a series of large, specially shaped compost hoppers arranged in a ring to form an enclosure. To feed the composter, garden waste, food scraps or other compost materials can be dropped in through a door at the top of each bin.

A system of sealed ducts runs through each of the bins, and as the air circulates within the walls, the decaying compost warms it. This heated air is in turn emitted through a central vent that releases into the structure’s interior. Occupants can comfortably sit along a circular bench surrounding the heat source, and enjoy the ambient natural light permeating through the transparent dome roof above.

Casa en Koamicho por Suppose Design Office

Casa-Koamicho-por-Suppose-design-office_002

Los arquitectos japoneses Suppose Design Office han completado una casa en Hiroshima, Japón, donde los residentes se mueven entre habitaciones a través de patios cubiertos.

Casa que llamada Koamicho, es residencia de dos plantas y está situada en una parcela larga y estrecha.

English text at the end

Dos plazas de cristal entre las habitaciones están plantadas con árboles pequeños y procuran romper la sucesión de habitaciones, ofreciendo visiones del exterior.
Los dormitorios están ubicados en la planta baja con cocina, comedor y salas de estar en el primer piso.

Casa-Koamicho-por-Suppose-design-office_013 Casa-Koamicho-por-Suppose-design-office_012 Casa-Koamicho-por-Suppose-design-office_011 Casa-Koamicho-por-Suppose-design-office_010

La siguiente información es de Suppose Design Office :

Casa en Koamicho

Cuando normalmente se dice “interior” o “exterior”,
¿cuáles son las causas? ¿Y cuáles son las causas de la sensación de “abierto” o “estrecho”?

Esta casa está diseñada con mucha atención a cómo, desde las causas, se definen las condiciones de un espacio.

En un espacio largo y estrecho, construimos muros, y por un espacio en el que experimentamos muchas habitaciones, que a su vez “estrechez” en “la apertura.
“Además, teniendo en habitaciones y jardines como equivalentes, hemos creado espacios que son como los exteriores, llamándolos” salas de jardín “.

Casa-Koamicho-por-Suppose-design-office_009 Casa-Koamicho-por-Suppose-design-office_008 Casa-Koamicho-por-Suppose-design-office_007 Casa-Koamicho-por-Suppose-design-office_006 Casa-Koamicho-por-Suppose-design-office_005 Casa-Koamicho-por-Suppose-design-office_004

Al cambiar de habitación a otra habitación, alternativamente, puede experimentar el interior y exterior, y se convierten en el lugar donde todas las habitaciones están conectados con el exterior.
Aquí hemos tenido éxito en la realización de un espacio, que pasan de las definiciones tradicionales  una nueva relación entre – interior y exterior.

Japanese architects Suppose Design Office have completed a house in Hiroshima, Japan, where residents move between rooms through covered courtyards.

Called House in Koamicho, the two-storey residence is situated on a long narrow plot.

Two glazed spaces between rooms are planted with small trees and break up the succession of rooms, affording glimpses of the outside.
Bedrooms are located on the ground floor with kitchen, dining and living areas on the first floor.

Vía dezeen.com
The information below is from Suppose Design Office:
–
House in Koamicho

When we normally feel “interior” or “exterior”, what are the causes? And what are the causes of feeling “open” or “narrow”?
This is house designed with much thought to how, from those root causes, we define the conditions of a space.

In a long, narrow space, we constructed walls, and by laying out a space in which we experience many rooms, we turn “narrowness” into “openness.
“Further, taking rooms and gardens as equivalent, we created spaces that are like the exteriors, calling them “garden rooms”.

By moving from room to another room, we can alternately experience interior and exterior, and they become the place where every rooms are connected to the exterior.
Here we have succeeded in realizing a space, which pass traditional definitions tomaterialized a new relationship between – interior and exterior.

Casa-Koamicho-por-Suppose-design-office_003 Casa-Koamicho-por-Suppose-design-office_001 Casa-Koamicho-por-Suppose-design-office Casa-Koamicho-por-Suppose-design-office_014

Snow House – Arquitectura en chile

snow-house-arquitectura-chilena

snow-house-arquitectura-chilena

“Hoy en día el concepto de desarrollo sostenible es cada vez más un grave problema de diseño arquitectónico, frente al calentamiento global, sino también a la explotación exponencial de energía.”

“Por desgracia, es común encontrar que las respuestas a este problema están más en la aplicación de técnicas sobre estrategias arquitectónicas tradicionales o en el desarrollo de tipologías originales pero formateadas y separadas del contexto, y de sus oportunidades y desventajas inherentes.”

English text at the end

Sitio :  nicolasdorvalbory.com

“Bajo el proyecto de la casa de Xella, hemos querido abordar concretamente estos dos temas, a saber, crear una nueva tipología arquitectónica, derivándose simultáneamente de uno funcionamiento técnico y de las características del sitio y del programa. Uso de la gama de ladrillos de hormigón celular Xella, hemos desarrollado una estrategia sencilla para aprovechar el material al mejor de acuerdo a sus diferentes propiedades.

planta nicolas 2 Layout1 (1) snow-house-por-nicolas-dorvalbory

Caso
El programa es un refugio de montaña, ubicado en un terreno escarpado. Con una eficiencia funcional y energética ejemplar, este tipo de hábitat es una referencia indispensable para un proyecto así, en lugar de una más tradicional segunda casa en los cerros. Como un refugio o un “chalet” tradicional, nuestro proyecto se inscribe y se ancla en el sitio, principalmente para protegerse del frío que puede ser particularmente fuerte en los cerros de Santiago. Cuya función es dar cabida a los ocupantes (que participan en el día en los deportes de invierno), el refugio tiene que ser un lugar amigable y cálido, pero simple fácil de usar, ya que él diseñó esa comida y descanso.

Layout
Así, el proyecto se organiza en un plano cuadrado, lo que permite flexibilidad de uso y eficiencia de la arquitectura. Este diseño compacto permite la optimización máxima de los bloques Xella, sino también un muy bajo coeficiente de pérdida de calor. Para retener el calor máximo, la casa se implanta más cercana a la tierra, sin voladizo. El patio central está diseñado como un buffer space, generando un cambio en la organización del programa y al mismo tiempo permitiendo una importante contribución de luz natural y de aire fresco en verano. La casa entera es también realmente pensada como un clima completo. La orientación hacia el norte, una capa de mezcla gruesa negra y sistemas pasivos de calentamiento generan una atmósfera interior muy agradable en invierno. La distribución funcional de los espacios está organizada de acuerdo a la temperatura más adecuada para cada actividad, jugando con la organización concéntrica del programa y diferentes niveles permitidos por la pendiente del terreno.

snow-house-por-nicolas-dorvalbory_001

Layer
Este principio conduce a un salón y cocina mirando hacia el norte con un gran ventanal, entonces se llega a las habitaciones y, finalmente, los cuartos de baño, con rumbo sur pero con temperatura interior elevada. Las funciones básicas se agrupan también en el centro de la casa, más caliente, dando lugar a los lados este y oeste. Aquí, las escaleras de servicio permiten que el aire circule libremente. En la forma de una manga de ropa, el plan de la casa es concebida como una sucesión de capas, layers de propiedades variadas dependiendo de los requisitos de aislamiento térmico. Así, la separación dormitorios/living está garantizada sólo por una cortina espesa de fieltro, apuntando a el trabajo (y la propia historia) de Joseph Beuys, mientras que el patio o las paredes exteriores utilizan diversos tipos de bloques de Xella, además de una capa impermeable aislamiento.

Paisaje térmico
Para calentar la casa, hemos utilizado dos sistemas pasivos acoplados:
Bomba de calor geotérmica: el aire fresco esta bombeado fuera de la casa, lado sur, se filtra y luego fluye a través de una tubería subterránea permitiendo de calentarse por energía geotérmica del suelo, siempre alrededor de 16 ° C. En su ruta el aire fresco comparte un circuito común con el aire viciado extraído de la casa. El aire de adentro a +/- 19 ° C transmite su energía al aire fresco que entra (hasta 0 ° C).
Muro Trombe: el sistema desarrollado por el ingeniero francés Félix Trombe es aprovechar la energía solar en dos formas complementarias. Durante el día, el aire fresco es calentado por efecto invernadero entre un muro de vidrio y una pared oscura. Durante la noche, por desfase, el calor almacenado por el muro con gran inercia térmica (de doble capa de bloques de Xella 15cm) se redistribuye por radiación. El sistema está controlado por válvulas motorizadas para evitar un flujo inverso de aire durante la noche.

El aire fresco calentado por bomba de calor geotérmica va directamente a la base del muro Trombe para seguir calentarse. El aire fluye en la casa de la parte superior del muro Trombe a una temperatura alta, la mayoría ampliamente suficiente para evitar el uso de sistemas de calefacción alternativos. El aire se distribuye libremente gracias a la forma de la casa, moviéndose en la convección en torno al patio. El aire viciado es entonces aspirado en los baños de alta humedad, y luego ser expulsado fuera. En el camino, este aire caliente va a transmitir su energía a la entrada de aire fresco, sino también el jacuzzi en la terraza.

La estructura portante de la casa es de bloque Xella 15 cm, forrado con una barrera de vapor y el panel de Xella 10cm, con un revestimiento impermeable en mezcla gruesa negro, para maximizar la ganancia solar y limitar la acumulación de nieve sobre el techo. La estructura del techo está formado por vigas de madera, favorizando adentro del confort acústico.”

snow-house-arquitectura-en-chile

Nowadays, the concept of sustainability is increasingly becoming a major issue in architectural design, in a context of global warming but also exponential energy exploitation. Unfortunately, it is common to find that the answers are more in the application of techniques onto traditional architectural strategies or in developing original but formatted typologies, unrelated to the context and its inherent drawbacks and opportunities.
For the Xella house, we specifically wanted to reply to these two issues, namely creating a new architectural typology ensuing both from a technical functioning and the characteristics of the site and program. Working with the range of Xella aerated concrete blocks, we developed a simple strategy to use in the best way this material various properties.

CASE

The program is a mountain refuge, located on a steep terrain. This exemplarily functional and energetic efficient type of vernacular habitat is an indispensable reference for such a project, much more than a traditional second home in the hills. Like a refuge or a traditional châlet, our project fits into the site seeking primarily to protect itself from cold, which can be particularly strong on the hills of Santiago. The refuge, whose function is to accommodate guests engaged in winter sports during the day, has to be a friendly and warm but easy place to use, since its goal is meal and rest.

LAYOUT

Thus, the project is organized around a squared plan, allowing flexibility of use and architectural efficiency. This compact design allows a maximum optimization of the Xella blocks but also a very low coefficient of heat loss. To retain maximum heat, the house is settled the closest to the ground, with no overhang. The central courtyard is designed as a buffer space, generating a variation in the organization of the program while providing a significant supply of light and fresh air in summer. The entire house is also really thought of as a full climate. The northerly aspect (the project is located in the south hemisphere), a black roughcast coating and various passive heating devices generate a very pleasant interior atmosphere in winter. The functional distribution of spaces is organized according to the most suitable temperature for each activity, playing with the different levels allowed by the natural slope and with a concentric organization of the program.

LAYERS

This principle leads to a living room and kitchen facing due north with a large bay window, then going up the bedrooms, and in the back finally the bathrooms, due south although with high indoor temperature. The core functions are then grouped in the center of the house, which is warmer, leaving space in the east and west sides. Here, the serving stairs allow air to circulate freely. In the way of a clothe sleeve, the plan of the house is conceived as a succession of layers, which properties varies depending on the requirements of thermal insulation. Thus, the separation of bedrooms and living-room is only guaranteed by a thick felt curtain, pointing to the work and own story of Joseph Beuys, while the patio or exterior walls use various types of Xella blocks, plus a insulating and waterproof coating.

THERMAL LANDSCAPE

  • To heat the house, we use two passive systems, coupled together.
    Geothermal heat pump: fresh air is pumped from outside the house, south side, then it is filtered and flows through an underground pipe, warmed by geothermal energy of the ground, always around 16 ° C. In its way in, new air shares a common circuit with the extracted stale air of the house. The indoor air (+/- 19°C) then transmits its energy to the incoming fresh air (>0°C).

Fresh air pre-warmed by the geothermal heat pump goes directly into the base of the Trombe wall to be heated. Air flows into the house from the top of the Trombe wall at a high temperature, most of the time enough to avoid the use of alternative heating systems. The air is then freely distributed thanks to the shape of the house, circulating in convection around the patio. Stale air is sucked into the bathrooms, at high humidity, and then vented outside. Along the way, this hot air will transmit its energy to the incoming fresh air but also to the jacuzzi on the terrace.
The supporting structure of the house is made out of 15 cm Xella blocks, lined with a vapor barrier and 10cm Xella panels, with a black waterproof roughcast coating to maximize solar gain and limit the accumulation of snow on the roof. The roof structure consists of wooden beams, improving inside acoustic comfort.

  • Trombe Wall: developed by the French engineer Felix Trombe, this system is to harness solar energy in two complementary ways. During the day, fresh air is heated by greenhouse effect between a glass wall and a dark wall. During the night, by phase shift, the heat stored in the high thermal inertia wall (double layer of block Xella 15cm) is redistributed through radiation. The system is controlled by motorized valves to prevent a reverse flow of air overnight.
  • Sleepbox por los arquitectos rusos Arch Group

    sleep-box-russian-architects-arch-group_004

    SLEEPBOX es un espacio móvil pequeño (caja) 2mx1.4mx2.3m (h). El elemento funcional de este concepto es una cama de 2 × 0,6 m, que está equipado con sistema automático de cambio de ropa de cama.

    La cama es suave y flexible de espuma de polímero con la superficie del tejido pulpar. Si un cliente quiere dormir en el máximo confort, se puede tomar la luz del conjunto de ropa de cama para una tarifa adicional.

    sleep-box-russian-architects-arch-group_011

    Imagínese la situación que se encuentre en una ciudad moderna, donde no eres un residente , y no se ha reservado un hotel.

    ” La situación no es cómoda, porque en la ciudades modernas, agresivas, no hay oportunidad de descansar y relajarse. Si quieres dormir, mientras se espera el tren o en avión, puede causar muchos problemas de seguridad y de higiene. Creemos que las infraestructuras urbanas deben ser más cómodas para las personas. Para ello hemos desarrollado  SLEEPBOX.” Arch Group

    sleep-box-russian-architects-arch-group_003

    sleep-box-russian-architects-arch-group_002

    En los países con clima cálido SLEEPBOX puede ser utilizado en las calles. Gracias a SLEEPBOX cualquier persona tiene la oportunidad de pasar la noche en forma segura y barata en caso de emergencia, o cuando usted tiene que pasar unas horas con su equipaje.

    Vía: dezeen.com

    sleep-box-russian-architects-arch-group_001

    sleep-box-russian-architects-arch-group

    sleep-box-russian-architects-arch-group_012

    Russian architects Arch Group have designed a booth for taking a quick nap in busy urban environments.

    Called Sleepbox, the units could be rented for between fifteen minutes and several hours.

    The architects envisage them installed at train stations, airports and shopping centres.

    Between users the bedding would be automatically changed, with sheets wound from one roller onto another.

    In countries with warm climate SLEEPBOX can be used on the streets. Thanks to SLEEPBOX any person has an opportunity to spend the night safely and cheaply in case of emergency, or when you have to spend few hours with your baggage.

    SLEEPBOX is a small mobile space (box) 2mx1.4mx2.3m (h). The main functional element in it is a bed 2×0.6 m, which is equipped with automatic system of change of bed linen. Bed is soft, flexible strip of foamed polymer with the surface of the pulp tissue. Tape is rewound from one shaft to another, changing the bed. If a client wants to sleep in maximum comfort, he can take the normal set of bed linen for an extra fee.

    SLEEPBOX is equipped with a ventilation system, sound alerts, built-in LCD TV, WiFi, sockets for a laptop, charging phones. Also under the lounges is a place for luggage.

    After the clients exit, automatic change of bed linen starts and quartz lamps turns on. Payment can be made on a shared terminal, which provides the client with an electronic key. It is possible to buy from 15 minutes to several hours.

    SLEEPBOX is intended primarily to perform one main function – to enable a person to sleep peacefully. But it can also be equipped with various additional functions, depending on the situation. Application of the device can be very broad, not only in the form of paid public service, but also for internal purposes of organizations and companies.