Archived entries for european architecture

King’s Cross Station in London by John McAslan and Partners

Here’s some more information from John McAslan + Partners:

RANSFORMING KING’S CROSS – LONDON’S HISTORIC STATION ACQUIRES A CONTEMPORARY TWIST

The new Western Concourse at King’s Cross opens to the public on Monday 19th March 2012.

 

“With this multi-phased development now complete, the significance of the King’s Cross Station redevelopment is finally revealed. The transformation of King’s Cross Station for Network Rail involves three very different styles of architecture: re-use, restoration and new build. The train shed and range buildings have been adapted and re-used, the station’s previously obscured Grade I listed façade is being precisely restored, and a new, highly expressive Western Concourse has been designed as a centrepiece and the ‘beating heart’ of the project. When the station opens to the public next Monday, 19 March, King’s Cross will become a new, iconic architectural gateway to the city, ready for the 2012 London Olympics.

 

John McAslan + Partners began work on the project in 1998 and established the overall master-plan for the development in 2005. As a result the practice has played a key role in the wider transformation of the King’s Cross area – infrastructural, social and commercial changes that now connect the station with the massive King’s Cross Central scheme north of the station as well as to St Pancras, the London Underground, and the surrounding urban context. The architectural ambition of JMP’s scheme has been to create a new iconic landmark that will function as a key catalyst for the ongoing regeneration of this new London quarter as well as providing striking new facilities that will accommodate the 50 million passengers now passing through the station each year.”

Continue reading…

Gran Casino Costa Brava

The Gran Casino Costa Brava is located in the old gardens of the Grand Hotel Monterrey, in the center of Lloret de Mar (Girona), and is based on a singular architectural and environmental study signed by the b720 Arquitectos, led by Fermín Vázquez .

Continue reading…

Philippe Starck – Alhóndiga Cultural and Leisure Center

Alhóndiga Cultural de Philippe Stark, arquitectura moderna en Bolbao, España

Las fotografías pertenecen a © Iñigo Bujedo Aguirre.

THE BUILDING

“AlhóndigaBilbao is going to revolutionise the human energy that moves this city”

Philippe Starck, author of the project:

Alhóndiga Bilbao comes alive as the result of the work of the reputed French industrial designer.

It is a completely open space for the creation of ideas, movement and tendencies; an exceptional space for citizens to create the necessary energy for the artistic-cultural growth of our city.

The new Alhondiga is located on the framework of the former wine cellar that Ricardo Bastida designed in 1909 to revitalise the Albia area. The young architect created a great industrial building, both functional and pioneer for its time.

Its foundations bear witness to an eternity that Philippe Starck now turns into a space which is intended to be the neurological centre of Bilbao culture.

An ambitious challenge which Starck fulfils thanks to simple interior design yet full of surprises; architectural metaphors that will surprise professionals and amateurs in the field alike and which has suceded in breaking, once and for all, the failed remodelling projects for a building that was declared a Cultural Monument Site in 1998.

INSIDE ALHÓNDIGA BILBAO

Those who cross the AlhóndigaBilbao ‘s threshold will be received by the “Gran Plaza Central”, an area of 6,193 m2 surrounded by a colonnade with 43 pillars with the task of supporting the internal buildings in the shape of a cube.

These three themed buildings (knowledge, well-being and leisure) make up a multi-purpose area of almost 40,000 square metres, each divided into three floors.

The basements are accessed from this meeting point, to reach the leisure area, cinemas, exhibition hall and the theatre and an auditorium for 400 spectators. To round it off, the visitor can go up to the magnificent “Sun Terrace”, where the Alhóndiga’s urban spa is located,.

This will be the admiration of visitors entering from downstairs, thanks to the transparent bottom of its swimming pools. An enormous projection screen hangs in the centre of the Alhóndiga universe, where young artists will be able to display their creations sharing space with an enormous virtual sun, a star that will illuminate the interior and provide the energy and heat required for the perfect genesis of the Starck project.

THE THREE CUBES

Media Library

(3,800 m2 surface area, 3 floors). A ‘new’ concept of libraries understood as the fabric of social space.

A meeting point for cultural tendencies in which it is possible to enjoy audiovisual presentations, attend training workshops, listen to music or simply have fun, as well as making bibliographic consultations.

Physical Education Building

(2676 m2 surface area, 2 floors with a double height). This is an ideal space for relaxation, health and physical development. The corridor to the upper swimming pools and changing rooms leads off from here .

The gym has the most modern equipment and is flanked by perimeter monitors with live broadcasts for the enjoyment of users, who will be able to exercise whilst watching their favourite TV programme.

Complementary Activities Building

(3.800 m2 surface area, 3 floors). The first two floors of this building are for public use, whilst the third floor is solely for facilities.

The Higher Centre for Stage Arts of the Basque Country will be housed h ere , which shares space with the leisure area, led by the Yandiola restaurant-buffet and the Alhóndiga shop, where an important selection of objects designed by Philippe Starck can be found.

EL EDIFICIO

“Alhóndiga Bilbao va a revolucionar la energía humana que mueve a esta ciudad”

Philippe Starck, autor del proyecto:

Alhóndiga Bilbao cobra vida como resultado de la labor del reputado diseñador industrial francés.

Es un espacio completamente abierto para la creación de ideas, movimientos y tendencias; un espacio excepcional para los ciudadanos para crear la energía necesaria para el crecimiento artístico-cultural de nuestra ciudad.

La nueva Alhóndiga se encuentra en el marco de la antigua bodega que Ricardo Bastida diseñada en 1909 para revitalizar la zona de Albia. El joven arquitecto ha creado un gran edificio industrial, tanto funcional como pionero a un mismo tiempo.

Un reto ambicioso que Starck cumple gracias al diseño interior simple, pero llena de sorpresas; metáforas arquitectónicas que sorprenderá a los profesionales y aficionados por igual en el campo y que viene a suceder para romper de una vez por todas, los fallidos proyectos de remodelación de un edificio que fue declarado Monumento Cultural en 1998.

DENTRO DE BILBAO Alhóndiga

Quién cruce las puertas de Alhóndiga Bilbao será recibido por la Gran Plaza Central “, un área de 6.193 m2, rodeada por una columnata con 43 columnas con la tarea de apoyar a los edificios interiores en forma de un cubo.

Estos tres edificios temáticos (conocimiento, el bienestar y el ocio) constituyen un espacio polivalente de casi 40.000 metros cuadrados, cada uno dividido en tres plantas.

A los sótanos se accede desde este punto de encuentro, para llegar a la zona de ocio, cines, sala de exposiciones y el teatro y un auditorio para 400 espectadores. Para redondear si fuera poco, el visitante puede subir a la magnífica terraza “Sol”, donde se encuentra el spa urbano de la Alhóndiga.

Ésta será la admiración de los visitantes que entran en el piso de abajo, gracias al fondo transparente de las piscinas. Una enorme pantalla de proyección se cuelga en el centro del universo Alhóndiga, donde los jóvenes artistas podrán mostrar sus creaciones compartiendo espacio con un sol enorme virtual, una estrella que iluminará el interior y proporcionar la energía y el calor necesario para la génesis perfecta de el proyecto de Starck.

Los tres cubos

Mediateca

(Área de 3.800 m2 de superficie, 3 plantas). Un “nuevo” concepto de biblioteca entendida como el tejido del espacio social.

Un punto de encuentro de tendencias culturales en las que se puede disfrutar de presentaciones audiovisuales, asistir a talleres de capacitación, escuchar música o simplemente divertirse, así como hacer consultas bibliográficas.

Edificio de Educación Física

(2676 m2 de superficie, 2 plantas con una doble altura). Este es un espacio ideal para la relajación, la salud y desarrollo físico. El corredor de las piscinas y vestuarios superior conduce fuera de allí.

El gimnasio cuenta con el equipamiento más moderno y está flanqueado por los monitores de perímetro con transmisiones en vivo para el disfrute de los usuarios, que podrán ejercer mientras ve su programa de televisión favorito.

Edificio de Actividades Complementarias

(3.800 m2 de superficie, 3 plantas). Las dos primeras plantas de este edificio son de uso público, mientras que el tercer piso es el único para las instalaciones.

El Centro Superior de Artes Escénicas del País Vasco se alojarán aquí, que comparte espacio con la zona de ocio, dirigidos por el restaurante-buffet Yandiola y la tienda de Alhóndiga, donde puede ser una importante selección de objetos diseñados por Philippe Starck.

Wooden observation tower in Hemer, Germany.

Birk, Heilmeyer, Knippers Helbig have completed this wooden observation tower in Hemer, Germany.

Obra de Birk, Helmeyer y Knippers Helbig, este observatorio de madera se levanta con mucha personalidad en Hemer, Alemania.

Continue reading…

Depósito para canoas, Arquitectura en España

Edificio para alojar canoas en españa, diseñado por Julio Barreno

A nuestro entender es una obra que guarda mucho respeto con su entorno inmediato, que toma consideraciones paisajísticas y las incorpora al lenguaje formal.

Depósito para canoas, Arquitectura en España

Depósito para canoas, Arquitectura en España

Vía: coolboom.net

Julio Barreno | Arquitecto

Se proyecta un edificio para el almacenamiento de canoas como otro punto blanco en el paisaje del Zahara de la Sierra, un pequeño pueblo en el sur de España.

He aquí la descripción del proyecto:

Zahara de la Sierra es un pequeño pueblo en el sur de España. El paisaje está conformado por pequeñas piezas blancas de la vivienda basado en el pequeño tamaño de las parcelas. La vista aérea de este paisaje se define por los píxeles verdes y blancos de las propiedades en esta área.

Esta capacidad para el almacenamiento de las canoas se construye como otro punto blanco en el paisaje.

Tres líneas definen la situación exacta del proyecto en el sitio: La estrecha carretera que va de la secundaria al nivel del agua, la línea de alta tensión que cruzan la parte superior del sitio, y el nivel del embalse de agua de inundación.

Estas condiciones, junto con otras, como el suelo malo para las fundaciones, condicionaban el partido del proyecto.

El edificio es un BY-PASS, conecta el estacionamiento, al comienzo de la carretera secundaria, con el muelle, a nivel del agua, por lo que la propuesta es de un camino entre estos dos puntos. La gente ingresa a través de la entrada de huéspedes en su ropa de diario, y sale por el otro lado con la canoa y ropa deportiva en su camino hacia el agua. En este sentido, el edificio se convierte en un intercambiador, como tope, de un alto en el camino.

Para la construcción de este elemento, se utilizó el material predominante de esta zona, el color blanco como el ingrediente principal e inclinando el techo de tejas color negro con algunos tragaluces blancos diseminados. Estas características confieren al edificio un carácter determinado en el paisaje.

De esta manera, el edificio surge como otro elemento blanco en el espíritu del paisaje nativo de esta región.

English version

Julio Barreno | Arquitecto projected a building for storage of canoes as another white point in the landscape of Zahara de la Sierra, a small village in the south of Spain.

Here is the project description:

Zahara de la Sierra is a small village in the south of Spain. The landscape is shaped by small white pieces of housing based on the small size of the plots. The aerial view of this landscape is defined by the green and white pixels of the properties in this area.

This building for storing canoes is built as another white point in the landscape.

Three lines define the project’s exact situation in the site: The narrow road going from the secondary one to the water level, the overhead power line crossing the upper part of the site, and the reservoir’s flood water level.

These conditions, along with others, like the bad ground for foundations, decide what the building becomes.

The building is a BY-PASS connecting the parking lot, at the beginning of the secondary road, with the jetty, at water level, so the proposal designs a path between these two points. People get in through the guest entry in their everyday clothes, and leave through the opposite exit with the canoe and sports clothes on their way to the water in the reservoir. In this sense, the building becomes an INTERCHANGER, as a stop, a halt in the path.

For the construction of this element, we used the prevalent materials of this area; white color as the main ingredient and inclined black tiled roof with some white disseminated skylights. These characteristics give the building a certain landscape character. It could be called a BUILDING-LANDSCAPE, a CANOES LANDSCAPE.

In this way, the building emerges as another white element in the spirit of this region’s native landscape.

Canoes-landscapes-architecture_006 Depósito para canoas, Arquitectura en España Canoes-landscapes-architecture_004 Canoes-landscapes-architecture_003 Canoes-landscapes-architecture_002 Canoes-landscapes-architecture_001 Canoes-landscapes-architecture Canoes-landscapes-architecture_007

Tietgen Dormitory, Copenhagen

Tietgen-Dormitory-Copenhagen_002

El principio de inspiración para el proyecto es la reunión de la colectividad y el individuo, una característica inherente al tipo de edificio de dormitorios.

La forma circular simple del dormitorio Tietgen es una respuesta al contexto urbano, ofreciendo una declaración de arquitectura audaz en la nueva zona prevista. El edificio de forma cicular – símbolo de la igualdad y de la comunidad – se contrasta mediante la proyección de los volúmenes de las residencias individuales.

English text at the end

Los niveles superiores se organizan con 360 unidades de residencia a lo largo del perímetro y las funciones comunales están orientadas hacia el patio interior. Instalaciones comunes a todo el dormitorio se agrupan a nivel del suelo.

Tietgen-Dormitory-Copenhagen_018 Tietgen-Dormitory-Copenhagen_017 Tietgen-Dormitory-Copenhagen_014 Tietgen-Dormitory-Copenhagen_013 Tietgen-Dormitory-Copenhagen_009

Los apartamentos están a diferentes profundidades en un ritmo alternado, que expresa la identidad única de la persona por su forma y le da la forma exterior del edificio es característico, cristalino de expresión y neutraliza la forma posiblemente monumental del espacio cilíndrico.

Los grupos de espacios comunes se forman en consecuencia. Se destacan de forma tan dramática que sobresalen las masas de construcción que se enfrenta en el medio del patio – el punto central.

La fachada del dormitorio con paneles de aleación de cobre se complementan con una mampara de vidrio y sistema de deslizamiento de la pantalla de perfil de roble americano aceitado. El interior del edificio se caracteriza por una estructura de hormigón visto y madera contrachapada y tabiques revestidos.

Tietgen-Dormitory-Copenhagen_005 Tietgen-Dormitory-Copenhagen_004 Tietgen-Dormitory-Copenhagen_001 Tietgen-Dormitory-Copenhagen

The principle inspiration for the project is the meeting of the collective and the individual, a characteristic inherent to the dormitory building type.The simple circular form of the Tietgen Dormitory is an urban response to the context, providing a bold architectural statement in the newly planned area. The building’s circular form – symbol of equality and the communal – is contrasted by projecting volumes expressing the individual residences.The upper levels are organized with 360 residence units along the perimeter and the communal functions are oriented toward the inner courtyard. Facilities common to the entire dormitory are grouped at ground level.The apartments are set at differing depths in an alternating rhythm, which expresses the individual’s unique identity through its form and gives the exterior form of the building it’s characteristic, crystalline expression and neutralises the possibly monumental shape of the cylindrical space.The apartment groups’ communal spaces are formed correspondingly. They stand out as dramatically protruding building masses that face the middle of the courtyard – the centre-point of the entire form.The dormitory’s facade of copper alloy panels is complemented by a glass partition and sliding screen profile system of oiled american oak. The building’s interior is characterized by an exposed concrete structure and plywood clad partitions. Poured magnesia flooring and acoustic ceilings of expanded metal are used throughout the dormitory.http://www.ltarkitekter.dk