Archived entries for contemporary architecture european

Kinderspital by Herzog and De Meuron

Herzog & de Meuron win design competition for the new Children’s Hospital in Zurich

Ví­a: plataformaarquitectura.cl

herzogdemeuron.com

Visualizations are by Bloomimages.

“The design for the Children’s hospital envisions two complementary buildings of contrasting typology, programme and urban design, that are nevertheless geometrically related.
The main hospital building serves the examination and treatment of children and adolescents, while the teaching and research centre serves scientific work and mediation.
The Children’s Hospital takes the form of a 3-storey building arranged around a series of courtyards like a small, introspective town. In-patients, out-patients and their relatives can move around as freely as possible between the different treatment areas. The 3-storey reflects the desire to create a child-friendly building, reminiscent in both scale and materiality of pavilion-style structures, and differs the usual hospital stereotype. Architecture and nature are interwoven here. The interior courtyards open up intermittently to the outside, allowing daylight to permeate the low, deep building.

Each of the three floors has a dedicated function, reflected in the layout of the rooms, and designed to provide maximum flexibility. Examination, treatment rooms and laboratories are located on the ground floor, as are the therapeutic facilities and the restaurant, while the doctors’ offices are situated on the first floor, and the wards on the top floor. Overlaying these three “ideal” geometries creates spatial variety and orientation. Wood is the predominant material of the facades and interiors, creating a more domestic atmosphere for children, their parents and hospital staff. The use of wood also echoes the rural surroundings of the Lengg district.
The Centre for Teaching and Research, a tall and round freestanding building, is positioned in an open space in the center of the health campus comprising several different clinics. It is an obviously public building in which everything revolves around scientific research and its dissemination. Six floors of research laboratories and offices are hovering above a kind of agora comprised of auditoria and seminar rooms. A central courtyard, also circular, follows the course of the sun.
Although the two building types are typologically different, they are architecturally related. Both feature an overlay of rectangular and circular geometries. In the children’s hospital, the circle is used to interfere the right-angled basic order and to mark specific areas of the building: points of orientation, sub-centres, meeting points, transitional areas. The round teaching and research centre is a meeting point in its own right, forming a sub-centre on the hospital campus. Within its circular shell, the rooms are arranged at right angles.”

Herzog & de Meuron, 2012

Herzog & de Meuron Team
Partners: Jacques Herzog, Pierre de Meuron, Christine Binswanger (Partner in Charge)
Project Architects: Mark Bähr (Project Manager), Jason Frantzen (Associate)
Project Team: Alexandria Algard, Maximilian Beckenbauer, Alexander Franz, Ondrej Janku, Christoph Jantos, Johannes Kohnle, Severin Odermatt, Blanca Bravo Reyes, Raúl Torres Martin, Mika Zacharias
Client:
Kinderspital Zürich – Eleonorenstiftung, Zurich, Switzerland

 

“El Hospital de Niños tiene la forma de un edificio de 3 plantas dispuestos en torno a una serie de patios, como una pequeña ciudad, introspectivo.

Los pacientes ingresados, pacientes ambulatorios y sus familiares pueden moverse tan libremente como sea posible entre las diferentes zonas de tratamiento. En sus tres plantas se refleja el deseo de crear un edificio favorable a los niños. Arquitectura y naturaleza se entrelazan aquí. Los patios interiores se abren de forma intermitente a la luz del dí­a, para permitir un edificio bajo y profundo.

Cada una de las tres plantas tienen una función especí­fica, que se refleja en la distribución de las habitaciones, y está diseñado para proporcionar la máxima flexibilidad.
Examenes, salas de tratamiento y laboratorios están ubicados en la planta baja, al igual que las instalaciones terapéuticas y el restaurante, mientras que las oficinas de los médicos se encuentran en el primer piso, y las salas en la planta superior.

La superposicin de estas tres geometrí­as crea la variedad y la orientacin espacial. La madera es el material predominante de las fachadas y los interiores, creando un ambiente más doméstico para los niños, sus padres y el personal del hospital. El uso de la madera también se hace eco con el entorno rural de la zona de Lengg.

El Centro para la Enseñanza y la Investigación, un edificio independiente, alto y redondo, se coloca en el centro del espacio abierto y comprende varias clínicas diferentes. Se trata de un edificio público, obviamente, en el que todo gira en torno a la investigación científica y su difusión. Seis pisos de laboratorios de investigación y oficinas están flotando por encima de una especie de ágora que consta de salas auditorios y seminarios. Un patio central, que es circular, sigue el curso del sol.

Aunque los dos tipos de edificios son tipológicamente diferentes, son arquitectónicamente relacionados. Ambos cuentan con la superposición de geometrías rectangulares y circulares.

En el hospital de niños, el círculo se usa para interferir en el orden básico en ángulo recto y marcar las áreas específicas del edificio: los puntos de orientación, sub-centros, puntos de encuentro, áreas de transición. El centro de la ronda, la enseñanza y la investigación es un punto de encuentro en su propio derecho, formando un sub-centro en el campus del hospital. Dentro de su caparazón circular, las habitaciones están dispuestas en todos los ángulos.”

King’s Cross Station in London by John McAslan and Partners

Here’s some more information from John McAslan + Partners:

RANSFORMING KING’S CROSS – LONDON’S HISTORIC STATION ACQUIRES A CONTEMPORARY TWIST

The new Western Concourse at King’s Cross opens to the public on Monday 19th March 2012.

 

“With this multi-phased development now complete, the significance of the King’s Cross Station redevelopment is finally revealed. The transformation of King’s Cross Station for Network Rail involves three very different styles of architecture: re-use, restoration and new build. The train shed and range buildings have been adapted and re-used, the station’s previously obscured Grade I listed façade is being precisely restored, and a new, highly expressive Western Concourse has been designed as a centrepiece and the ‘beating heart’ of the project. When the station opens to the public next Monday, 19 March, King’s Cross will become a new, iconic architectural gateway to the city, ready for the 2012 London Olympics.

 

John McAslan + Partners began work on the project in 1998 and established the overall master-plan for the development in 2005. As a result the practice has played a key role in the wider transformation of the King’s Cross area – infrastructural, social and commercial changes that now connect the station with the massive King’s Cross Central scheme north of the station as well as to St Pancras, the London Underground, and the surrounding urban context. The architectural ambition of JMP’s scheme has been to create a new iconic landmark that will function as a key catalyst for the ongoing regeneration of this new London quarter as well as providing striking new facilities that will accommodate the 50 million passengers now passing through the station each year.”

Continue reading…

Gran Casino Costa Brava

The Gran Casino Costa Brava is located in the old gardens of the Grand Hotel Monterrey, in the center of Lloret de Mar (Girona), and is based on a singular architectural and environmental study signed by the b720 Arquitectos, led by Fermín Vázquez .

Continue reading…

Philippe Starck – Alhóndiga Cultural and Leisure Center

Alhóndiga Cultural de Philippe Stark, arquitectura moderna en Bolbao, España

Las fotografías pertenecen a © Iñigo Bujedo Aguirre.

THE BUILDING

“AlhóndigaBilbao is going to revolutionise the human energy that moves this city”

Philippe Starck, author of the project:

Alhóndiga Bilbao comes alive as the result of the work of the reputed French industrial designer.

It is a completely open space for the creation of ideas, movement and tendencies; an exceptional space for citizens to create the necessary energy for the artistic-cultural growth of our city.

The new Alhondiga is located on the framework of the former wine cellar that Ricardo Bastida designed in 1909 to revitalise the Albia area. The young architect created a great industrial building, both functional and pioneer for its time.

Its foundations bear witness to an eternity that Philippe Starck now turns into a space which is intended to be the neurological centre of Bilbao culture.

An ambitious challenge which Starck fulfils thanks to simple interior design yet full of surprises; architectural metaphors that will surprise professionals and amateurs in the field alike and which has suceded in breaking, once and for all, the failed remodelling projects for a building that was declared a Cultural Monument Site in 1998.

INSIDE ALHÓNDIGA BILBAO

Those who cross the AlhóndigaBilbao ‘s threshold will be received by the “Gran Plaza Central”, an area of 6,193 m2 surrounded by a colonnade with 43 pillars with the task of supporting the internal buildings in the shape of a cube.

These three themed buildings (knowledge, well-being and leisure) make up a multi-purpose area of almost 40,000 square metres, each divided into three floors.

The basements are accessed from this meeting point, to reach the leisure area, cinemas, exhibition hall and the theatre and an auditorium for 400 spectators. To round it off, the visitor can go up to the magnificent “Sun Terrace”, where the Alhóndiga’s urban spa is located,.

This will be the admiration of visitors entering from downstairs, thanks to the transparent bottom of its swimming pools. An enormous projection screen hangs in the centre of the Alhóndiga universe, where young artists will be able to display their creations sharing space with an enormous virtual sun, a star that will illuminate the interior and provide the energy and heat required for the perfect genesis of the Starck project.

THE THREE CUBES

Media Library

(3,800 m2 surface area, 3 floors). A ‘new’ concept of libraries understood as the fabric of social space.

A meeting point for cultural tendencies in which it is possible to enjoy audiovisual presentations, attend training workshops, listen to music or simply have fun, as well as making bibliographic consultations.

Physical Education Building

(2676 m2 surface area, 2 floors with a double height). This is an ideal space for relaxation, health and physical development. The corridor to the upper swimming pools and changing rooms leads off from here .

The gym has the most modern equipment and is flanked by perimeter monitors with live broadcasts for the enjoyment of users, who will be able to exercise whilst watching their favourite TV programme.

Complementary Activities Building

(3.800 m2 surface area, 3 floors). The first two floors of this building are for public use, whilst the third floor is solely for facilities.

The Higher Centre for Stage Arts of the Basque Country will be housed h ere , which shares space with the leisure area, led by the Yandiola restaurant-buffet and the Alhóndiga shop, where an important selection of objects designed by Philippe Starck can be found.

EL EDIFICIO

“Alhóndiga Bilbao va a revolucionar la energía humana que mueve a esta ciudad”

Philippe Starck, autor del proyecto:

Alhóndiga Bilbao cobra vida como resultado de la labor del reputado diseñador industrial francés.

Es un espacio completamente abierto para la creación de ideas, movimientos y tendencias; un espacio excepcional para los ciudadanos para crear la energía necesaria para el crecimiento artístico-cultural de nuestra ciudad.

La nueva Alhóndiga se encuentra en el marco de la antigua bodega que Ricardo Bastida diseñada en 1909 para revitalizar la zona de Albia. El joven arquitecto ha creado un gran edificio industrial, tanto funcional como pionero a un mismo tiempo.

Un reto ambicioso que Starck cumple gracias al diseño interior simple, pero llena de sorpresas; metáforas arquitectónicas que sorprenderá a los profesionales y aficionados por igual en el campo y que viene a suceder para romper de una vez por todas, los fallidos proyectos de remodelación de un edificio que fue declarado Monumento Cultural en 1998.

DENTRO DE BILBAO Alhóndiga

Quién cruce las puertas de Alhóndiga Bilbao será recibido por la Gran Plaza Central “, un área de 6.193 m2, rodeada por una columnata con 43 columnas con la tarea de apoyar a los edificios interiores en forma de un cubo.

Estos tres edificios temáticos (conocimiento, el bienestar y el ocio) constituyen un espacio polivalente de casi 40.000 metros cuadrados, cada uno dividido en tres plantas.

A los sótanos se accede desde este punto de encuentro, para llegar a la zona de ocio, cines, sala de exposiciones y el teatro y un auditorio para 400 espectadores. Para redondear si fuera poco, el visitante puede subir a la magnífica terraza “Sol”, donde se encuentra el spa urbano de la Alhóndiga.

Ésta será la admiración de los visitantes que entran en el piso de abajo, gracias al fondo transparente de las piscinas. Una enorme pantalla de proyección se cuelga en el centro del universo Alhóndiga, donde los jóvenes artistas podrán mostrar sus creaciones compartiendo espacio con un sol enorme virtual, una estrella que iluminará el interior y proporcionar la energía y el calor necesario para la génesis perfecta de el proyecto de Starck.

Los tres cubos

Mediateca

(Área de 3.800 m2 de superficie, 3 plantas). Un “nuevo” concepto de biblioteca entendida como el tejido del espacio social.

Un punto de encuentro de tendencias culturales en las que se puede disfrutar de presentaciones audiovisuales, asistir a talleres de capacitación, escuchar música o simplemente divertirse, así como hacer consultas bibliográficas.

Edificio de Educación Física

(2676 m2 de superficie, 2 plantas con una doble altura). Este es un espacio ideal para la relajación, la salud y desarrollo físico. El corredor de las piscinas y vestuarios superior conduce fuera de allí.

El gimnasio cuenta con el equipamiento más moderno y está flanqueado por los monitores de perímetro con transmisiones en vivo para el disfrute de los usuarios, que podrán ejercer mientras ve su programa de televisión favorito.

Edificio de Actividades Complementarias

(3.800 m2 de superficie, 3 plantas). Las dos primeras plantas de este edificio son de uso público, mientras que el tercer piso es el único para las instalaciones.

El Centro Superior de Artes Escénicas del País Vasco se alojarán aquí, que comparte espacio con la zona de ocio, dirigidos por el restaurante-buffet Yandiola y la tienda de Alhóndiga, donde puede ser una importante selección de objetos diseñados por Philippe Starck.

Wooden observation tower in Hemer, Germany.

Birk, Heilmeyer, Knippers Helbig have completed this wooden observation tower in Hemer, Germany.

Obra de Birk, Helmeyer y Knippers Helbig, este observatorio de madera se levanta con mucha personalidad en Hemer, Alemania.

Continue reading…

Bru 1.25 por SOHO Architects

This house is located in Bavaria and placed within a line of architecture that I personally really like, and refers to the maximum expressiveness of building materials.

Esta vivienda está ubicada en Bavaria y se coloca dentro de una línea de arquitectura que en lo personal me gusta mucho, y que refiere a la tectónica o expresividad pura de los materiales de construcción.

Continue reading…